Fra parring til valping

 

En tispe er drektig  i ni uker ( 58- 68 ) eller gjennomsnittlig 63 dager.


Uke 1, 2 og 3:

De befruktede eggene transporteres inn i eggledern, og celledelinger  begynner.
Delingen tar ca. 8 - 12 dager, og fosteremnene består da av 16 celler, og på den størrelsen føres det inn i livmoren. Inne i livmoren fortsetter celledelingen. På denne tiden flyter fosteremnet omkring, det er ikke festet til livmorveggen enda.
Etter ca 3 uker ( 17-22 ) dager er fosteremnene omtrent 1 cm lange, og kan minne litt om en liten fisk i utseende. De er nå fordelt likt i to livmorhorn, og begynner å feste seg i livmorveggen.
Der fosteremnene fester seg til livmoren dannes morkaken. Fostrene forbindes med morkaken via navlestrengen, gjennom denne blir fostrene tilført næringsstoffer fra moren, slik at de kan vokse og utvikle seg.

Uke 4:

Drektigheten kan fra dette stadie påvises ved ultralydscanning. De som har trening i det, kan nå kjenne valpene som ca. 2,5 cm store "bobler" i bukhulen.
Nå er fram- og bakben tydelig utviklet.


Hundefoster 30 dager ca 2,5 cm

Foring: Fra uke 4 har jeg gitt tispa et bra valpefor.
Min tispe har hatt voldsom appetitt og stort sett fått spise så mye hun ønsker fra dette stadiet i drektigheten.

 Uke 5

Nå vil tispa vanligvis tydelig vise tegn på drektighet ved endret adferd, men det er ennå ikke synlig på buken, og man kan ikke lenger kjenne valpene slik man kunne i uke 4. Den mest risikofylte tiden, hvor kjemikalier og andre stoffer har kunnet skade fosteret, er over.
Tarmsystemet begynner å dannes, men det befinner seg ennå i navlestrengen. Øynene anlegges, øyelokkene formes og øreflippene vokser seg så store at de nesten dekker øregangen.
Værhårene over øynene og på overleppa anlegges. De ytre kjønnsorganene begynner å utvikles, 5 par dievorter, samt melkekjertlene dannes. Potene begynner å utvikle seg, til det som senere blir tær og tredepoter.
Ganen lukker seg på 33 dagen, og faren for ganespalting er nå over.

Uke 6:

Avhengig av hvor mange valper hun har, begynner buken å bli større enn normalt. Dievortene får en svak rosa farge og begynner å svulme litt.
I begynnelsen av denne uka skilles alle tær, og i slutten av uka dannes klørne. Nå forlater fosterets tarmsystem navlestrengen og finner sin endelige plass i bukhulen.
De ytre kjønnsorganer begynner å forandre seg til hun- og hannkjønnsorganer. Værhårene som i forrige uke ble anlagt, vokser ut.
Øyelokk og øreflipper vokser denne uka så mye at de dekker øyne og øreganger.

Uke 7

Tispa begynner nå  å bli " stor", og melkeproduksjonen er i gang. Dievortene er oppsvulmet, hun slikker dem ofte, det kan dryppe melkedråper ( hun herder dem)
I løpet av denne uken vokser håret/pelsen ut, forbeiningen i knoklene har kommet så langt at man fra 49. dag kan se fostrene på røntgenbilder.
Poter og tredeputer er ferdige, fostrene ser ut som valper. Fra nå av skal de bare bli større, de kan ennå ikke overleve utenfor livmoren. ( fra 60 dagen kan fosteret overleve utenfor livmoren)
 

Hundefoster 60 dager.


Brystvortene er rosa og struttende

Uke 8

Nå er tispas buk virkelig stor og tung, melkekjertelene er store og fulle av melk.
Hun begynner å bli utolmodig og utilpass, fostrene er ferdige og aktive, de kan kjennes godt utenpå buken.
Nå er det på tide å venne henne til valpekassen/fødestedet.Suzie inspiserer valpekassa


 Uke 9


Like før før fødsel. Suzie bærer på 8 store valper.


Den siste uka før fødselen intresserer ikke tispa seg for stort sett annet enn å hvile. Hun blir stille og er mindre sosial enn vanlig. Ofte er også apetitten mindre enn vanlig, og et par døgn før forventet valping bør man gi litt mindre mat enn vanlig.
Døgnet før valping er det vanlig at tispa ikke vil ha noe mat.
En tid før valping begynner hun å grave, samle håndklær, tepper og det hun måtte ha tilgjengelig i valpekassa.
Dette vil hun holde på med i 1 - 48 timer ( vanligvis 6-12 timer) før fødselen begynner. Dievortene kan være veldig varme og spente- Området rundt skjeden blir stor og slapp, bekkenmusklaturen blir også så slapp at det synes.

 

Tegn på at fødselen nærmer seg

Tispens adferd endrer seg ofte uken før valping. Hun tar gjerne med ulike saker for å bygge ett "bo", graver, leter etter en stille plass eller søker seg til eieren for selskap.
Minsket apetitt, forstoppelse og oppsvulmete brystvorter er ikke pålitelige tegn, spesielt ikke hos førstegangsfødende, hvor melk kanskje kommer igang mye senere, noen ganger til og med etter valping.

Under tre dager før valping :blir vulvaen oppsvulmet og avslappet på grunn av østrogenmettning, ( kan i noen tilfeller også skje ved innbilt svangerskap)

Kroppstempraturen går ned med 1gr.C døgnet før valping.
Denne indikatoren kan anvendes ved å ta temperaturen flere ganger om dagen de siste 4 dagene før forventet nedkomst.
Om temperaturen går ned med en grad relatert til de foregående dagene er dette et tegn på at valpingen er nær forestående.


Utstyr jeg har i valperommet

Termometer, rikelig med rene håndklær til å tørke valpene med, skifte til valpekassa , digital vekt til å veie valper, druesukker for å tilføre tispa energi under fødselen.
Skrivesaker for å notere kjønn, fødselsvekt, farger og tidspunkt for når hver enkelt valp fødes.
Og selvfølgelig fotoapparat!
FØDSEL

Første del av fødselen, oppblokningsfasen varer fra 1-24 timer. Ikke slipp tispen ut alene i denne perioden - hun kan synes hullet hun har gravd under buskene nederst i haven er en mye bedre hule enn din valpekasse!!! Hold øye med tispen denne perioden, nå kan ting begynne å skje fort!
Min tispe foretrekker også at vi er hos henne nå.
Det er lurt å være to og sove på skift, når selve fødselen starter må man være utvilt! Disse timene kan være ganske slitsomme. Tispa graver, peser og er voldsomt urolig.
Hos meg har oppblokkingsfasen vart fra ettermiddag til tidelig neste morgen ved begge kull.
Jeg har prøvd å gjøre det mest mulig komfortabelt for henne ved å la henne ligge i sengen sammen med meg, da har jeg full oversikt og merker når ting begynner å skje.

   Endelig, etter 9 uker i spenning skal resultatet komme for en dag! Nå skal vi få vite hvor mange valper det er, om det er tisper eller hanner, om alle er velskapt og levende – og hvilke farger har de? (Hvis man på forhånd har satt seg inn i rasens fargegenetikk, vet man hva man kan forvente). Det er mange spørsmål som man snart får svar på. Hvis det er den først fødselen man er med på, kan det lønne seg å ha en med mer erfaring til stede, det gir en selv en trygghet som smitter over på tispen.

Neste del av fødselen, utdrivningsfasen, starter med at vannet går, og ikke lenge etter kommer den første valpen. Hvis dette er tispens første kull, kan hun bli forvirret og redd av det som skjer, snakk rolig til henne og hjelp valpen ut av posen, hun roer seg som regel fort når hun begynner å slikke valpen ren.


 En smule skeptisk til den første nyfødte valpen i hennes andre kull også

Suzie ble livredd da hennes aller første valp ble født. Hva i all verden var det vonde som kom ut bak?
Hun løp for livet og gjemte seg bak et klesskap! Jeg bar den nyfødte valpen bort til henne.Da gikk det ikke mange sekunder hun forsto hva som hadde skjedd, og morsfølelsen satte inn med dertil slikking og stelling av den nyfødte. De neste 7 valpene ble tatt imot uten frykt av noe slag.


 

De fleste tisper klarer fødselen og navlestrengene helt på egen hånd. Jeg pleier imidlertid å hjelpe til med dette. Straks valpen er ute, tar jeg den ut av posen og tørker den i et frottéhåndkle, holder valpen stødig i en hånd med hodet nedover og ryggen opp og masserer den hardt over ryggen - dette for å få i gang pustingen.

 

Hvis valpen har mye slim i nese og munn, fjerner vi det ved å klemme forsiktig fra ørene og fremover. (Tidligere ble man rådet til å slynge valpen gjennom luften for å få ut slim fra luftveiene – dette blir nå på det sterkeste frarådet av eksperter). Hvis ikke tispen klarer å bite over navlestrengen selv, må man hjelpe til. Navlestrengen skal ikke klippes over med saks, da vil den blø mye, man kan "sage" over den med neglene hvis de er sterke nok, eller klemme litt med arterieklemmen (etterligne morens tygging, som gjør at blodårene lukker seg) for så å klippe over utenfor, la det stå igjen ca. 3 cm. Hvis navlestrengen blør, knyter man en kokt bomullstråd over strengen ca. 1 cm. fra valpens mave. Etter at hver valp er født, legger jeg på tørt underlag i valpekassen.
Valpene legger vi i esken med varmeflaske eller elektrisk varmelaken mens underlag skiftes. Før neste valp kommer, vil de som allerede er født finne frem til pattene og få i seg den livsviktige råmelken, den er svært næringsrik og inneholder viktige antistoffer. Valpen vil også ha sin første avføring, såkaldt tarmbek når moren slikker den på maven.


Jeg bruker et absorberende underlag i valpekassen. Liker det bedre enn aviser. Underlagene kan kjøpes på apotek for en billig penge og finnes i forskjellige størrelser. Over bruker jeg gamle utslitte laken. Samler inn hos venner og bekjente i tiden før fødselen.

Fødselen avsluttes med etterbyrdsfasen, det kommer en morkake pr, valp, noen ganger kommer de sammen med valpen, noen ganger kommer de til slutt. Tispen har også rikelig blodig, ofte grønnsvart utflod. Denne utfloden varer noen dager for så å avta gradvis. Tispen vil gjerne spise opp morkakene, hvis hun spiser for mange vil hun kunne får kraftig diaré, det er derfor lurt å fjerne en del av dem.

Unormal fødsel

Ikke alle fødsler forløper som beskrevet over, noen ganger går det galt. Det kan være mange årsaker, tispen kan ha for trang fødselsvei eller for dårlige pressveer, valpen kan være for stor eller ligge feil. Erfarne oppdretter kan ofte rette opp feilstillinger selv. Her er en del tilfeller der dyrlege bør kontaktes.

1. Det er gått mer enn 24 timer fra temperaturen falt og fødselen er ennå ikke i gang.

2. Vannet har gått, og det går mer enn 1 time før det kommer en valp.

3. Tispen har gjentatte kraftige pressveer og det kommer ingen valp.

Når det gjelder punkt 2 og 3, kan det ofte ta litt lenger tid før første valp kommer.

4. Tispen har mørk grønn/svart utflod, dette betyr at en eller flere morkaker har løsnet - det haster med å kontakte veterinær!

5. Tispen avslutter tilsynelatende fødselen selv om det er valper igjen. Dette kan være normalt, noen tisper tar en god pause, sover litt og samler krefter før fødselen fortsetter igjen.

6. Det har gått 12 timer etter avsluttet fødsel, og det er fremdeles morkaker igjen. Det er en morkake pr. valp, og hvis noen er igjen i tispen, kan det forårsake alvorlig infeksjon!

7. Hvis du er i tvil, ring veterinæren heller en gang for mye enn en gang for lite!