Noen tips til aktivisering av hunden
 og
Litt om treningsmetoder

Touch metoden
Ordet "touch" er egentlig engelsk, og betyr "berøre". Mange av de øvelsene som blir beskrevet her, baserer seg på touch metoden. For å lære hunden touch, hold en gjenstand foran snuten på hunden. Så fort hunden berører denne gjenstanden med snuten, si "Touch" ros, eller klikk og gi godbit.
Etter hvert øker du vanskelighetsgraden: Du holder gjenstanden til siden, høyere opp, lavere ned, skjuler den bak foten din, legger den på gulvet, osv. Husk at hunden trenger pause i innlæringen. Ikke gå videre før du er sikker på at hunden har forstått hva "touch" betyr.

Bruk gjerne klikker!
Men da må du først lære hunden hva klikkerlyden betyr:

Bruk ekstra gode godbiter, noe hunden virkelig elsker (små pølsebiter, kjøttbollebiter o.l.) Du starter innlæringen av klikkerlyden hjemme i stua. Mens hunden er opptatt av noe annet, klikker du og hiver en av disse gode godbitene bort til den. Hunden skjønner ingenting, men spiser godbiten.
Gjenta minst 10 ganger.
Ta en pause.
Etter en stund, når hunden er opptatt med noe annet igjen, tar du en ny slik treningsperiode av selve klikkerlyden. Nå har hunden skjønt at klikkerlyden fører til godbit, og ser på deg når den hører lyden. Dersom den kommer bort til deg, trenger du ikke kaste godbiten til den, men gi den direkte inn i munnen.
Gjenta den samme treningen på kjøkkenet/andre rom. Deretter trener du ute, først på et rolig sted, seinere på steder med mer forstyrrelser.

Et klikk skal alltid føre til godbit!
Når hunden ser på deg hver eneste gang den hører klikket, og kommer for å få godbit, kan du begynne klikkertreningen.

 

Trille ball
Forutsetter at hunden kan kommandoen "touch". Be hunden legge seg på gulvet. Lag litt avstand mellom forlabbene slik at ballen kan ligge ved hundens snute (gjør det enklere å få ballen til å trille forover). Ros eller "klikk" og gi belønning hver gang hunden toucher ballen. Etter hvert som hunden forstår øvelsen, vil touchen bli kraftigere, ballen vil trille bortover. Øk din entusiasme i hvordan du roser hundens fremskritt. Når ballen triller mot der du sitter, vær ekstra raus med rosen. Til slutt skal hunden via et kraftig dytt være i stand til å trille ballen dit du sitter, slik at du kan trille den tilbake. Dere triller ball til hverandre.

 

Tommel
En variant av touch. Ha hunden foran deg og en godbit i venstre hånd. Hold hendene knyttet med tommelen opp og tett sammen. For å få godbiten skal hunden trykke på HØYRE tommel. I begynnelsen er det nok at hunden så vidt er borti tommelen. Når hunden har forstått hva du ønsker, setter du navn på. Etter hvert kan du holde hendene lenger fra hverandre og variere mellom å ha godbiten i høyre og venstre hånd. Tips for å få i gang hunden: gni godbiten mot den tommelen du ønsker at hunden skal trykke på. Senere kan du lære inn de andre fingrene på samme måte. Enda en variant; la hunden trykke på en annens tommel/finger, men at du belønner. En til? Sett tall fra 1-10 i stedet for ord, så kan du lære hunden å "telle". Mange blir imponert over hvor intelligent hunden din er.

 

Lukke skapdøra
Bruke snuten til å lukke for eksempel skapdører. Veldig kjekt med litt hjelp på kjøkkenet…
Jeg har festet en Post It lapp på på døren som target (det hunden skal berøre). Denne har jeg gjort mindre og mindre etter hvert som hunden har skjønt poenget.
Vær obs på at hunden kan bli redd for smellet når døra smeller igjen. Vær sikker på at den er vant til denne lyden.
 

Plastboksen
Legg en godbit på gulvet og sett en plastboks eller lignende over. Hunden skal velte rundt boksen for å få tak i godbiten som finnes under. Man kan også variere dette med å legge godbiten i en kasserolle med lokk . Hunden skal kunne fjerne lokket og få tak i "premien". Dette kan være en fin øvelse for hunder som er følsomme for lyder.

 

Hoppe gjennom armene
Her skal du forme armene til en stor ring som hunden skal hoppe gjennom. Sitt på gulvet og form den ene armen som undersiden på en ring. Med den andre armen lokker du hunden til å hoppe over. Når hunden har fattet poenget så legger du den andre armen over og former oversiden på ringen. Etterhvert kan du holde "ringen" høyere.

 

Rist deg
Dette er en øvelse som du kan ha god nytte av . Har du vært på tur i regnvær er det selvfølgelig bedre at hunden rister av seg utenfor, enn at den gjør det etter å ha kommet inn. Inntreningen av dette kan gjøres ved at man gjentar eks. kommando "rist deg" hver gang at hunden er skikkelig bløt etter bading o.l. Skal denne kommandoen ha noen effekt, må ros og belønning komme umiddelbart etter at hunden rister seg. Etter hvert vil den kunne forbinde disse ordene med handlingen og vil riste seg på kommando.

Hoppe over benet
Stå mot en vegg og løft foten i passende høyde slik at det blir et hinder. Lokk hunden til å hoppe over ved å bruke en godbit. Etterhvert kan du faktisk få den til å hoppe over foten bare ved å løfte benet.

Åttetallet
Still deg med føttene bredt adskilt. Før godbiten mellom bena og lokk med deg hunden slik at den går rundt føttene i et åttetall.


Suzie er en racer på slalom mellom bena.
Fin oppvarming
før agility
 

Gå bak
Dette er en bra kommando når man for eksempel skal gå ut gjennom dører og lignende. Denne treningen bør du starte på en smal sti der det ikke er plass for hunden til å gå på siden. La den gå bak, samtidig som du forhindrer den i å komme forbi. Gjenta kommandoen "gå bak" og gi hunden ros når den gjør dette.

Slikke snute
Gni godbiten forsiktig på snuten. De fleste hunder slikker seg automatisk når du gjør dette. Hvis ikke, sitt og vent. Etterhvert vil du oppdage at hunden stikker ut tungen på eget initiativ og da belønner du og setter du navn på øvelsen.

Sitte bamse
Ha hunden sittende foran deg. Når hunden sitter, fører du godbiten over den (ikke for høyt, da hopper den) og bakover slik at hunden må lene seg bakover for å få tak i godbiten. Den vil da løfte opp forbeina. I begynnelsen gir du godbit med en gang forbeina er såvidt over bakken, etterhvert må hunden sitte ordentlig opp for å få godbiten.
 

Litt om treningsmetoder:

Assosiering
Hunder lærer ved assosiering.  Hunden din lærer både ord, øvelser og følelser ved assosiering. 

Alle vet at det brukes strømhalsbånd på hunder for å få dem til å forbinde smerten med sauen, og dermed gå lange omveier utenom sau. I noen få tilfeller virker strømmen stikk motsatt: hunden blir rasende på sauen som ga ham slike smerter. Men uansett: hunden assosierer det den føler (smerten av halsbåndet) med det den ser (bruk av sansene) - nemlig sauen, og blir redd for, alternativt rasende på nettopp sauen.

Når du er ute med hunden din, og den i iver og glede over å se en annen hund begynner å bjeffe, dra i båndet eller noe annet du misliker, så er det opp til deg om hunden skal lære å bli redd for / sint på andre hunder, eller få ha et godt forhold til dem. Hvis du av irritasjon rykker i båndet, kjefter på hunden, blir sint, rister den i nakken, vrir øret, legger den i bakken el.l., så vil hunden assosiere alt ubehaget med den andre hunden (og i noen tilfeller også med deg), og begynne å bli skeptisk til å møte andre hunder.

Etter hvert øker hundens angst / sinne, og til slutt etter X antall situasjoner, har du en aggressiv hund som ikke tåler å se andre, eller en vettskremt hund som bare vil langt vekk. I tillegg kan du også ha fått en hund som trekker seg så langt vekk i fra deg som mulig, fordi den forbinder ubehag og smerte med nærhet til deg ute på tur. Den kan være tillitsfull nok inne hvis du der er vennlig, for da har hunden lært at inne er mor/far vennlig, ute er han/hun farlig.

Eksakt hva hunder assosierer med, kan vi ikke vite fordi det er ikke bestandig vi ser hva hunden ser på akkurat da vi rykker / kjefter / rister og vrir - vi vet heller ikke nøyaktig hva hunden hører av lyder eller kjenner av lukter. Men mange ganger er det helt tydelig, fordi hunden f.eks. er heltent på den andre hunden den ser der borte - eller sauen for den saks skyld.

Vi kan lære hunden å ha gode følelser for det som er viktig for oss i dagliglivet: oss selv, mennesker, barn, andre hunder, andre dyr. Eller vi kan lære hunden å assosiere noe av dette med ubehag, smerte o.l. og dermed få et negativt forhold til det: bli redd eller aggressiv.

For valper gjelder det først og fremst å lære dem tillit til omgivelsene. Det lærer vi dem ved å gi dem gode og positive assosieringer til oss, andre mennesker og andre hunder. Går vi inn med sinne, fysisk straff og trusler overfor en valp, så vil denne tilliten bli brutt, fordi hunden vil assosiere straffen og ubehaget med oss og lære at vi er skumle.

Vi må lære å bli mer bevisste på hva vi gjør og sier, slik at hundene våre kan lære å assosiere slik vi ønsker at de skal. Ingen ønsker å ha en hund som er redd for seg (håper jeg). Altså må vi ikke bruke metoder som gjør hunden redd - hunden skal ikke lære å assosiere meg, hendene mine, bena mina, armene mine, det at jeg kommer mot hunden med noe skremmende.

Hunden skal lære å assosiere meg med en overordnet den kan ha tillit til. Den skal assosiere hendene mine med vennlige handlinger. Hunden skal lære å assosiere andre mennesker med noe hyggelig og andre hunder med sosial omgang - ikke med forsvar av liv og helse.

Skal hunden forbinde utstillinger med noe hyggelig, må vi ikke kvele den og gjøre ringtreningen vond og smertefull ved å heise den opp etter halsbåndet, la den stå bom stille i timesvis uten å lee en muskel (prøv sjøl!) og truende dommere som oppfører seg som det var om å gjøre å skremme hundene. Mange hunder har lært å assosiere utstillinger med noe kjempe - problematisk. Hva assosierer du selv tannlegen med?

Hvordan få en hund til å assosiere riktig?
Jeg ønsker at min hund skal få et godt forhold til barn. Ikke nødvendigvis leke med dem, men akseptere dem. Jeg må da hver gang hunden min ser eller hører barn, gi en positiv reaksjon, f.eks. snakke med vennlig stemme: "det er barn, de er vennlige" eller noe annet tøys - det viktigste er at stemmen din er rolig og høres vennlig ut. Ingen stramme bånd, ingen "PÅ PLASS" med sersjant-stemme. Gi gjerne en godbit, eller få barna til å gi det. Pass på at barn ikke går bort til hunden!

HUSK: Hunder oppfatter som truende:

Bli stirret på

Bli gått rett i mot

Bli tatt etter

Bli bøyd over av noen

Hunden skal ta kontakt, hvis den vil. Hvis den ikke er interessert, så ikke mas, ikke trekk den bortover, ikke prøv å få den til å gå bort. Kanskje den vil gå av seg selv en annen gang. Når det gjelder å lære ting, så utnytter vi hundens evne til assosiering ved å si ordet akkurat i det den gjør noe ("SITT" i det rumpa treffer bakken, "DEKK" idet magen treffer underlaget osv.) Assosiering er det viktigste ordet for deg som skal oppdra, trene og håndtere hunder. Hunder lærer ved å assosiere ord, følelser eller handlinger med hverandre. Det er derfor belønningen må komme innen 1/2 sekund fra handlingen for at hunden skal forbinde belønningen med det den faktisk gjør. Hunder kan lære øvelser og de kan lære følelser: redsel, sinne, forsvar - det er opp til deg (og noen ganger andre mennesker) hva din hund skal lære her i livet. Lær deg å bruke assosiering, vær obs på hva hunden din kan assosiere med når du prøver å lære den noe - eller avlære noe.

Innkalling
Er noe veldig mange bommer på, og veldig ofte er det hundens assosiering de bruker feil. Sier du "KOM" til en hund som faktisk ikke har lært ordet, så vil ikke hunden assosiere ordet med å komme til deg, men med det det den holder på med akkurat i det øyeblikket - og hva var det? Stikke ut av porten, snuse på noe eller jage naboens katt ...? Var det det vi ønsket å lære den? Få i stedet hunden mot deg ved å bevege deg selv vekk fra hunden, lage en spennende lyd (klapp på låret, smekk med tunga, rasling med sjokoladepapir, ta fram matskåla eller tur - båndet). I det den kommer bort til deg, sier du "KOM", og gjør noe hyggelig (gi godbit, maten, gå på tur osv.).Poenget er å få hunden til å assosiere ordet "KOM" med det du ønsker den skal gjøre når du sier det: altså komme til deg. Etter en del gjentagelser (50, 80, 100?) vil hunden forstå at "KOM" betyr å komme til deg, og da kan du begynne å rope når den er på vei ut porten, opp i søppelkassa eller du bare vil ha den til deg. Å komme til deg skal dessuten være udelt behagelig: Vær ALDRI irritert eller sur på hunden når den kommer, samme hva den har gjort i forveien. Den må ikke lære å forbinde det å komme til deg med noe ubehagelig! Har du bommet her og vært sint på hunden en gang, vil den grue seg for å komme til deg i uker, måneder og faktisk år etterpå. Den har lært å assosiere deg med noe skremmende og vondt, og vil oppføre seg deretter

Kontakttrening:
For å oppnå kontakt med hunden, kan vi benytte oss av følgende metoder:

Lokke med blid stemme

Klapp på låret

Beveg deg litt


Jeg har "ventet" ut hundene mine under kontakttrening. Det vil si at hunden selv
må finne ut at det lønner seg å være oppmerksom.
Før eller siden tar de øyekontakt. Da er det klikk og kjempebelønning.


Ingenting i veien med kontakten her.

Veldig viktig:

Ros og belønning med en gang hunden kikker mot deg

Aldri mer enn 3 - 4 gjentagelser når du trener. Tren heller flere korte økter, ca. 8 - 10 ganger

Kort avstand til hunden til å begynne med (1 - 2 meter)

Sitte trening:
Få hundens oppmerksomhet (se kontakttrening). Hold handa med godbiten over hundens hode, slik at den må se oppover, - da detter rumpa ned av seg selv, og den sitter. Vi sier SITT i det den setter seg, - ros og belønning. Tren 3 - 4 økter hver dag, max 2 ganger hver gang. Gjør hunden det raskt og fint første gangen, ikke mas mer med det akkurat da. Husk at valper blir fort trette. Lange treningsøkter sliter de ut, de blir lei av treningen.

Gå pent i band:
Dette er ikke samme øvelsen som "gå på plass" (det er en øvelse som bare bør bruke kort tid av gangen, fordi hunden må konsentrere seg, og blir svært sliten av det).Gå pent i band betyr rett og slett at hunden ikke drar, til plage for seg selv og eieren, men går med noenlunde slakt band. Den kan forsatt snuse her og der, se seg rundt, men følge eieren slik at bandet ikke strammer.  Begynn med å trene med valpen, 10 sekunder hjemme i din egen stue, - øk gradvis. Har valpen lært at den aldri skal dra, vil den gå fint når den blir større også. Hvis hunden allerede har lært å dra, tar det litt lengre tid, men det er verd all treningen.

Hvorfor drar hunder i bandet?
Du følger etter når hunden drar. Den har lært at når den vil noen steder, er det bare å dra, eieren følger etter.

Du har brukt straff: Hvis du rykker i bandet, kjefter og smeller, nei og fy, tar hunden i nakken og rister den, osv., kan det skje at hunden finner deg så skummel at den trekker seg så langt unna deg som den kan, for å slippe dine aggresjoner.

Rykking i bandet: Hunden går med stramt band, du begynner å bli sur og lei og bestemmer deg for å rykke. Du slakker bandet litt (for å få til et rykk), og så kommer rykket...... Hunden har oppfattet at det lille slakket på bandet forårsaket rykket. Altså er det best å dra det beste den kan for å slippe rykket.

Hvordan lære hunden å gå pent:
Når hunden drar, stopper du øyeblikkelig og står rolig. Ikke gå et skritt til, ikke la deg dra så mye som 5 cm en gang. Ikke si noe, - ikke rykk eller dra, handa di skal være helt passiv.

I det vi stopper, kan vi gjøre ett av to:

Stå helt rolig til hunden selv slakker bandet den ene cm som skal til

Hjelpe hunden (ihvertfall til å begynne med) ved å klappe oss på låret, lage en lyd e.l. slik at hunden blir oppmerksom på oss

Med en gang hunden slakker ørlite på bandet, - roser du, - og går enten litt tilbake den veien du kom i fra, - eller tar en runde til høyre, - eller endrer retningen litt en annen vei. Hunden får ingen oppmerksomhet på dragingen, den greier heller ikke å dra deg bortover. Den får belønning for å følge deg. Tren kort, 5 - 15 minutter, og ikke på vei til noe morsomt. Tren i rolig miljø. Øk etter hvert. Når dere ikke trener, ha hunden løs, sett på sykkelsele, bytt kobbel (eks. flexiband eller langline) eller sett dere ned og slapp av litt. Etter noen dagers trening vil du merke at hunden slakker bandet mye fortere, ofte helt av seg selv.

Kontakt trening:
Vi bruker band på hunden. Med klapp på låret, eller annen lyd får vi kontakt med hunden. Vi beveger oss litt bort fra den, samtidig som vi sier BRAAAA (med lys stemme) når hunden kommer mot oss. Når hunden er helt ved kneet vårt, gir vi godbit, og sier KOM. Ikke dra i bandet. Kun kort avstand til hunden. Ros og gi godbit.

Innkalling når hunden er løs:
Du bør starte innkallingstreningen som beskrevet ovenfor. Du bør også jobbe mye med kontakttrening. OBS: Hunden kan bli lei hvis du kaller den inn for ofte uten å mene noe med det. Den vanskeligste delen av innkallingen er å få hundens interesse bort fra det den holder på med, og over til deg. Så fort hunden begynner å ta kontakt med deg etter at du har kalt den inn, skal du begynne å rose. Når hunden kommer frem til deg, MASSE ROS OG BELØNNING. Ikke koble hunden med en gang den kommer til deg. Kall den inn noen ganger uten å koble den. Prat rolig med hunden 10 sekunder før du kobler den. Ikke koble hunden på samme stedet hver gang. Det er kjedelig å måtte gå i band.

Hvis hunden stikker av, - ikke løp etter den, LØP FRA DEN.

Det viktigste med innkalling er at du er rolig og behersket. Hvis du er sinna og straffer hunden når den kommer til deg, assosierer den innkallingen med en sinna eier, og synes ikke det er så stor stas å komme neste gang du roper.

Stress
Hva er egentlig stress?
Stress er kroppens egen forsvarsmekanisme for å overleve, eller takle kritiske situasjoner. Adrenalinproduksjonen er på det høyeste 5 - 6 minutter etter at situasjonen oppsto. Deretter tar det omlag 1 time før adrenalinet har falt tilbake til normalt nivå. Hva skjer da hvis hunden din er konstant redd eks.? Kroppen bare fortsetter å pumpe inn adrenalin, - du kan risikere å påføre hunden sykdommer/ adferdsendringer som tilsynelatende ikke har noen forklaring. Det er et komplisert nett av reaksjonsmønstre i situasjoner der et dyr blir utsatt for noe negativt eller truende. Reaksjonen er ulik hos forskjellige individer og henger sammen med forhold som arvelig disposisjon, kjønn, alder og erfaring, om situasjonen er forutsigbar og kan kontrolleres, eller om dyret får korrekt tilbakemelding for adferdsreaksjonene sine. Vi kan diskutere om vi kan snakke om stress når et dyr er i stand til å mestre situasjonen. Alle dyr utsettes til stadighet for stress. Så lenge mestringsmetoden fører til at dyret behersker situasjonen, bør vi heller se på det som en naturlig del av livet . Begrepet stress har ingen almengyldig betydning. Vi har ikke noe bestemt mål for stress, eks. mengden av et visst hormon. Vi må ta så mange som mulig av dyrets reaksjoner i en bestemt situasjon med i betraktningen. Til sammen gir denne informasjonen et bilde av det stresset som dette dyret utsettes for. Det er vanlig at forskere måler eks. kortisolnivå i blodet eller urinen, eller pulsen. Dette er bare et mål på en del av et komplisert helhetsbilde.

Hva gjør at våre hunder blir stresset?
Over stimulering - under stimulering - sykdom. Disse kan nevnes som hovedgrupper mht. stress. I tillegg kommer en masse "undergrupper" som er med på å stresse en hund:

- For høye krav fra eier/andre
- For lite trening/aktivitet
- For mye trening/aktivitet
- Sult/tørst
- Kulde/varme
- Tispe med løpetid (gjelder hannhunder)
- Konflikter (i familien?)
- Frykt for lyder
- Ensomhet
- Mangel på søvn
- Voldsom leking / ballkasting / pinnekasting

Hvordan kan vi identifisere stress hos våre hunder?

De fleste av handlingene under er styrt av at hunden ved å gjøre disse, utløser endorfiner, kroppens eget morfinlignende stoff. Ved å gjøre disse handlingene, vil hunden på en måte "ruse seg selv", smerten/ubehaget blir lettere å takle.

- Stereotypiske handlinger - hunden løper og løper rundt i sirkel etter halen sin. Hvileløs vandring,   graving
- Slikking av poter. Slikking av poter er ikke alltid et symptom på at hunden har vondt i potene. Det kan like gjerne være et symptom på at den har vondt i tennene, hodet, analkjertlene osv.
- Pesing.
- Flassing. Når hunden blir stresset, utløses adrenalin, musklene får tilført mer blod/blir spente, de døde hudcellene "spruter".
- Overdrevet røyting.
- Sikling/skumming i munnvikene.
- Svette poter.
- Overreaksjoner.
- Overfølsomhet.
- Løs mage (hva skjer veldig ofte når mange hunder treffes samtidig? Nesten alle må en tur ut i buskene og gjøre fra seg).
- Tisser veldig ofte (må ikke forveksles med hannenes markeringstrang).
- Spiser dårlig, drikker mye.
- Dårlig lukt av munn eller kropp.
- Ridning.

-Ofte syk eller skadet (dårlig immunforsvar)

Biting på bandet


Generelle råd ved trening:
Det å arbeide sammen forsterker relasjonen mellom deg og hunden. En bra relasjon øker hundens behov for deg.

Aktivisering gir bedre kontakt i lydighetsmomentene. Arbeid alltid rolig, med myk røst. Du skal selv føle deg bra ved treningen - avbryt med en gang om du kjenner deg irritert og stresset. Blir hunden stresset av treningen - tren avslapning en stund og velg senere ett roligere moment å trene på. Ros og belønning når hunden gjør det riktig - forsterk med godbit. Ignorer, og begynn på nytt igjen hvis hunden gjør feil. Del opp momentene i sekvenser - sett dem senere i sammen til en helhet. Bruk små godbiter - du skal ikke fore hunden, bare belønne. Ros er ikke bare godbiter. Ros også med stemmen. Venn hunden til kroppskontakt ved innlæringen. Før du begynner med balanseøvelser skal du ha kommet så langt at hunden stoler på deg. "Det skjer ikke noe farlig når jeg gjør det som eieren min ber meg om. "Ha alltid kroppskontakt med hunden ved balanseøvelser - det er ditt ansvar at hunden ikke ramler ned, blir redd, eller skader seg. Om ulykken skulle være ute og hunden faller ned, - begynn på nytt igjen. Kontrollere om hunden har skadet seg.

Når hunden kan øvelsen, trapp ned på godbitene, behold alltid rosen med stemmen. Provoser ikke med øvelsene "ligg på rygg", "rulle rundt" eller "ligge på siden" før du har fått god kontakt med hunden. Dette er underkastelsessignaler. Arbeid i flere korte økter hver dag. Legg inn et par aktiviseringsøkter på lufteturen. Hunder føler seg bedre når de får anvende hjernen. En hund som får bruke hjernen mye, blir roligere og mere harmonisk. Utnytt hundens egen fantasi, og finn på nye øvelser. En hund som får utløp for sin energi, sine behov for å undersøke, får utviklet balansen, og får utviklet sine sanser (lukt, smak, hørsel, osv.) i det daglige liv, utvikles sjelden til en problemhund.

Hund og Barn

Vi får ofte spørsmål om rasen er barnevennlig.

Til dette svarer vi gjerne:

ja.....hvis barnet er hundevennlig.

For naturligvis er det en sammenheng mellom måten barna får behandle og omgås hunden på, og hunden sin oppførsel ovenfor barnet.
I våre øyne er det et spørsmål om gjensidig respekt, og det er foreldrene sitt ansvar å oppdra barna til å forstå og respektere en hund sine signaler.
Forut for den situasjon hvor hunden biter har det nesten alltid vært en rekke episoder hvor hunden med sin måte har forsøkt å fortelle at den føler seg truet eller dominert. Dette ved f.eks. ørenes og halens lave posisjon, vikende blikk, hengende munnviker osv. En klassisk situasjon er hvor et fremmed barn vil gi hunden en klem. Barnet mener det bare godt og vil bare gi utrykk for sin kjærlighet for hunden. Hunden derimot oppfatter en slik klem fra et fremmed barn som en yters dominerende handling som i hundens verden vil gå over til direkte slagsmål bare sekunder etter. Derfor vil en hund i en slik situasjon først reagere med å forsøke å trekke seg bort for å unngå en opptrapping av en truende situasjon, og hvis dette ikke er mulig vil den stivne og deretter trekke seg bort fra barnet. Hvis hunden føler seg meget truet, og ikke er i stand til å komme seg vekk så vil den i siste innstans bite for å komme angriperen (barnet) i forkjøpet.
En annen situasjon er et løpende barn. Her vil jaktinstinktet komme frem i hunden, som derfor vil prøve å fange barnet.
En tredje situasjon er når barnet forstyrrer en sovende hund. Hunder innbyrdes tar det meget ille opp når en annen hund forstyrrer den i en slik situasjon. Ofte reagerer hunden så raskt at den ikke oppfatter at det er et menneske som forstyrer den før skaden allerede er skjedd. Lekende hunder er og f.eks lite tolerant ovenfor en annen hund hvis den løper inn i den, og dette straffes vanligvis straks samme om det er en bevisst provokasjon eller om det er et uhell. Disse situasjonene beror på hunden sin medfødte adferd og reaksjoner samt språklige misforståelser. Ikke dårlig temperament eller aggresjon som mange tror.